Om ni är en av dem som har ketchup till nästan allt, eller bara tycker att vissa saker ska ätas med det, då bör ni kunna laga er egen ketchup. Ta kontroll över mängden salt och socker, men framförallt smaken.
Nedanför följer en guide över hur man gör sin egen ketchup.
Ingredienser
Basrecept
- 800 g passerade eller krossade tomater (alt det som kallas tomatpuré)
- 1 vitlöksklyfta
- 1 gullök
- 2 msk olivolja
- 1 dl farinsocker
- 1 dl äppelcidervinäger (alt vitvinsvinäger)
- 1 msk koncentrerad tomatpuré
- 1 tesked salt
- 1 krm svartpeppar
(Givetvis kan ingrediensmängden och smaksättning ske efter eget tycke och smak)
1. Fräs löken och vitlöken i en kastrull tills den mjuknat.
2. Tillsätt resten av ingredienserna och sjud och rör om då och då i ca en timmes tid tills önskad konsistens uppnås.
3. För en jämnare konsistens kan ketchupen mixas.
4. Häll sedan upp den i glasflaska, glasburkar, gamla ketchupflaskor eller vad ni önskar att förvara den i, och ställ det i kylskåp. Kan hålla sig upp till en månad.
Tips
* Använd 1-2 msk honung istället för socker.
* För en starkare ketchup tillsätt hackad chili, chilipeppar, cayennepeppar eller paprikapulver.
Ingredienser
Basrecept
- 800 g passerade eller krossade tomater (alt det som kallas tomatpuré)
- 1 vitlöksklyfta
- 1 gullök
- 2 msk olivolja
- 1 dl farinsocker
- 1 dl äppelcidervinäger (alt vitvinsvinäger)
- 1 msk koncentrerad tomatpuré
- 1 tesked salt
- 1 krm svartpeppar
(Givetvis kan ingrediensmängden och smaksättning ske efter eget tycke och smak)
1. Fräs löken och vitlöken i en kastrull tills den mjuknat.
2. Tillsätt resten av ingredienserna och sjud och rör om då och då i ca en timmes tid tills önskad konsistens uppnås.
3. För en jämnare konsistens kan ketchupen mixas.
4. Häll sedan upp den i glasflaska, glasburkar, gamla ketchupflaskor eller vad ni önskar att förvara den i, och ställ det i kylskåp. Kan hålla sig upp till en månad.
Tips
* Använd 1-2 msk honung istället för socker.
* För en starkare ketchup tillsätt hackad chili, chilipeppar, cayennepeppar eller paprikapulver.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar