Att ha smaksatt sin egna alkohol är en rolig grej att visa på fester när man blandar drinkar, och dessutom kan det se riktigt snyggt ut i hyllan med en glasflaska där man tydligt ser innehållet i form av frukt, örter och liknande. Det är så enkelt, följ bara nedanstående steg.
1. Välj spritsort. Sorter som fungerar bra är Vodka, Rom och Gin.
2. Välj vad du vill smaksätta med. Det kan vara i princip vad som helst och går att bland i det oändliga. Frukter, bär, örter, kryddor mm. Se längre ned för tips.
1. Välj spritsort. Sorter som fungerar bra är Vodka, Rom och Gin.
2. Välj vad du vill smaksätta med. Det kan vara i princip vad som helst och går att bland i det oändliga. Frukter, bär, örter, kryddor mm. Se längre ned för tips.
3. Tvätta ingredienserna noggrant och skär sedan upp dem i lämplig form för att fås ned i flaskan och för att upptaget av smaken ska öka med större kontaktyta. Ta bort kärnor, frön och torra smaklösa stammar i ingredienserna.
Är det bär så kan man lätt trycka till dem för att saften lättare ska sippra ut.
Örter kan med fördel krossas lite lätt för att lättare ge smak.
4. Placera smaksättningen i en glasflaska. Det finns att köpa finna flaskor med tillhörande kork relativt billigt på IKEA. Häll sedan på alkoholen tills all smaksättning är täckt. Vill man inte har kvar smaksättningen kan man smaksätta i en glasbehållare, och sedan med hjälp av en sil filtrera över alkoholen till en flaska när man är klar.
5. Sätt på korken och placera på ett svalt och mörkt ställe i 3-5 dagar. Tiden kan variera beroende på vad smaksättningen består av. Frukt med högt vatteninnehåll smaksätter på några dagar, medan mer smaklösa eller fibrösa ingredienser kan tar runt en vecka för att ge full smak.
6. Sedan är allt klart. Har flaskan med innehåll stående framme som en touch till inredningen eller ta fram den för att imponera på vänner och bekanta på fester.
Tips.
* Det är populärt att smaksätta med chilifrukter. Detta ger drycken en ny dimension i hetta och kan varieras.
* Innan man gör en större sats kan man för en provsats. Ta en liten mängd alkohol och smaksättning och smaksätt i 1-2 timmar, då ges en uppfattning hur slutprodukten kommer smaka.
* Skal kvar på citrusfrukter tenderar till att de en bitter smak.
Fruk och bär: Melon, persika, jordgubbe, apelsin, körsbär, blåbär, hallon, vinbär, ananas, citron, lime.
Örter: Oregano, Koriander, Mynta, Citronmeliss.
Övrigt: Vitlök, Kanelstång, ingefära, Chilifrukter, Honung, pepparkorn.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar