Många är vi som plockar på oss naturgodiset med torkade bananer och aprikoser, och blir alltid glatt överraskade när vi upptäcker en ny frukt som går att äta i torkad form.
Nu är det slut på det dyra kilopriset, de ohygieniskaplocklådorna och konserveringen med svaveldioxid
Här följer en guide hur du torkar din egna frukt:
Bra torkad frukt ska vara lagom seg, och konserveringen ska enbart komma av fruktens egna socker, alltså ska ingen sötning behöva tillsättas.
1. Välj frukt som är mogna, fasta och utan skador.
Ska du torka frukten med skal så se till att tvätta frukten noggrant.
Undvik frukt med för stort vatteninnehåll (exv melon och citrusfrukter)
2. Skär i frukten i tunna skivor. Vad som är lagom tjocklek är olika för olika frukter beroende på vatteninnehållet, här får man helt enkelt testa sig fram. Det är bättre att ha för tunna skivor än för tjocka då det de tunna med större sannolikhet torkar bättre.
Små bär kan torkas hela, helst förtorkas ett dygn innan i rumstemperatur.
Jordgubbar skivas i ca 4-5 skivor.
3. Vill man konservera sin frukt, vilket med fördel görs med äpplen, päron och aprikoser) kan man doppa skivorna i en askorbinsyralösning. Askorbin finns att köpa i livmedelsbutiker.
Blanda en 1 tsk askorbin med 2 dl vatten.
Har man ingen tillgång till askorbin kan man använda C-vitamintabletter motsarande 5 gram som krossas och löses i samma mängd vatten.
4. Lägg fruktskivorna på bakplåtspappret var för sig och ställ in i ugnen på 40-60 grader i 4-8 timmar. Det är svårt att beräkna tid då detta beror mycket på tjockleken och vattenhalten på frukten.
Vänd fruktskivorna då och då under torkningen för att det ska bli jämnt torkat.
5. För att testa om frukten är färdigtorkad kan man känna på den den. Den ska kännas torr, men inte spröd. Den ska vara läderaktig och böjlig. Riv sedan av den på mitten och kolla där det är som tjockast. Är det fukt kvar behövs lite mer tid.
6. För att förvara din nu läckra torkade frukt läggs det i en lufttät plastpåse, sedan i en mörk förpackning för att skydda frukten mot solljus. Förvaras sedan torrt och svalt.
Sedan är det klart!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar