lördag 30 juni 2012

Smaksätt din egna sprit.

Att ha smaksatt sin egna alkohol är en rolig grej att visa på fester när man blandar drinkar, och dessutom kan det se riktigt snyggt ut i hyllan med en glasflaska där man tydligt ser innehållet i form av frukt, örter och liknande. Det är så enkelt, följ bara nedanstående steg.



1. Välj spritsort. Sorter som fungerar bra är Vodka, Rom och Gin.

2. Välj vad du vill smaksätta med. Det kan vara i princip vad som helst och går att bland i det oändliga. Frukter, bär, örter, kryddor mm. Se längre ned för tips.

3. Tvätta ingredienserna noggrant och skär sedan upp dem i lämplig form för att fås ned i flaskan och för att upptaget av smaken ska öka med större kontaktyta. Ta bort kärnor, frön och torra smaklösa stammar i ingredienserna. 
Är det bär så kan man lätt trycka till dem för att saften lättare ska sippra ut.
Örter kan med fördel krossas lite lätt för att lättare ge smak. 

4. Placera smaksättningen i en glasflaska. Det finns att köpa finna flaskor med tillhörande kork relativt billigt på IKEA. Häll sedan på alkoholen tills all smaksättning är täckt. Vill man inte har kvar smaksättningen kan man smaksätta i en glasbehållare, och sedan med hjälp av en sil filtrera över alkoholen till en flaska när man är klar.

5. Sätt på korken och placera på ett svalt och mörkt ställe i 3-5 dagar. Tiden kan variera beroende på vad smaksättningen består av. Frukt med högt vatteninnehåll smaksätter på några dagar, medan mer smaklösa eller fibrösa ingredienser kan tar runt en vecka för att ge full smak. 

6. Sedan är allt klart. Har flaskan med innehåll stående framme som en touch till inredningen eller ta fram den för att imponera på vänner och bekanta på fester. 

Tips.
* Det är populärt att smaksätta med chilifrukter. Detta ger drycken en ny dimension i hetta och kan varieras. 
* Innan man gör en större sats kan man för en provsats. Ta en liten mängd alkohol och smaksättning och smaksätt i 1-2 timmar, då ges en uppfattning hur slutprodukten kommer smaka.
* Skal kvar på citrusfrukter tenderar till att de en bitter smak. 

Fruk och bär: Melon, persika, jordgubbe, apelsin, körsbär, blåbär, hallon, vinbär, ananas, citron, lime. 
Örter: Oregano, Koriander, Mynta, Citronmeliss.
Övrigt: Vitlök,  Kanelstång, ingefära, Chilifrukter, Honung, pepparkorn.



Torka din egna frukt.

Många är vi som plockar på oss naturgodiset med torkade bananer och aprikoser, och blir alltid glatt överraskade när vi upptäcker en ny frukt som går att äta i torkad form.
Nu är det slut på det dyra kilopriset, de ohygieniskaplocklådorna och konserveringen med svaveldioxid

Här följer en guide hur du torkar din egna frukt:

Bra torkad frukt ska vara lagom seg, och konserveringen ska enbart komma av fruktens egna socker, alltså ska ingen sötning behöva tillsättas. 

1. Välj frukt som är mogna, fasta och utan skador.
Ska du torka frukten med skal så se till att tvätta frukten noggrant. 
Undvik frukt med för stort vatteninnehåll (exv melon och citrusfrukter)

2. Skär i frukten i tunna skivor. Vad som är lagom tjocklek är olika för olika frukter beroende på vatteninnehållet, här får man helt enkelt testa sig fram. Det är bättre att ha för tunna skivor än för tjocka då det de tunna med större sannolikhet torkar bättre. 
Små bär kan torkas hela, helst förtorkas ett dygn innan i rumstemperatur.
Jordgubbar skivas i ca 4-5 skivor.

3. Vill man konservera sin frukt, vilket med fördel görs med äpplen, päron och aprikoser) kan man doppa skivorna i en askorbinsyralösning. Askorbin finns att köpa i livmedelsbutiker. 
Blanda en 1 tsk askorbin med 2 dl vatten. 
Har man ingen tillgång till askorbin kan man använda C-vitamintabletter motsarande 5 gram som krossas och  löses i samma mängd vatten. 

4. Lägg fruktskivorna på bakplåtspappret var för sig och ställ in i ugnen på 40-60 grader i 4-8 timmar. Det är svårt att beräkna tid då detta beror mycket på tjockleken och vattenhalten på frukten.
Vänd fruktskivorna då och då under torkningen för att det ska bli jämnt torkat. 

5. För att testa om frukten är färdigtorkad kan man känna på den den. Den ska kännas torr, men inte spröd. Den ska vara läderaktig och böjlig. Riv sedan av den på mitten och kolla där det är som tjockast. Är det fukt kvar behövs lite mer tid. 

6. För att förvara din nu läckra torkade frukt läggs det i en lufttät plastpåse, sedan i en mörk förpackning för att skydda frukten mot solljus. Förvaras sedan torrt och svalt. 

Sedan är det klart!









Då var det äntligen dags för en ny blogg. Den här gången är inspirationen att laga sina mat. Dock inte klassiska rätter såsom pytt i panna, falukorv med mos eller spaghetti carbonare, utan fokus ligger på det där man alltid köper färdigt och kanske inte haft en tanke på att det går att göra själv. Kanske kan vara svårt att förstå vad jag menar, men med tiden kommer de till antalet ökande inläggen att förklara det hela.

I grunden kommer det handla om hur man förädlar sina egna råvaror och tillverkar sina egna livsmedel som jag kommer att kalla det. Det kan vara allt hur man torkar sin egen frukt, till hur man gör ketchup.

Fördelen med att tillverka sina egna livsmedel är många. Man har bland annat mer kontroll på av maten man äter innehåller, det är mycket lärorikt, billigare i många fall, samt extremt roligt.

Så nu kör vi!